hisztamin-allergia_pic3

Mit takar a hisztamin allergia?

Mit jelent a hisztamin allergia?

Mikor szeretnénk megérteni azt, mit takar a hisztamin allergia, kezdhetjük azzal, hogy mi is az a hisztamin.  Hisztamin allergia amiatt problémás, mert szinte bármilyen életkorban kialakulhat, beleértve azt, hogy már gyermekként is szenvedhetünk ebben az allergiában.
Nemcsak kizárólag a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat és allergiás tüneteket, ugyanis különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat a hisztamin.
A hisztaminról tudni érdemes azt, hogy ez egy egy olyan biológiai dolog, amely egy bizonyos aminosav lebomlása során jön létre.  A hisztamin nevezetű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben a hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődik és raktározódik le.

A hisztamin allergia többféle különböző problémát is tud generálni számunkra, a szervezetünk különböző részein, például:

  • A légutakban megjelenik a nehézlégzés, köhögés
  • A gyomor-bélrendszerben hasi fájdalomra panaszkodhatunk, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás okozhat kellemetlenségeket.
  • A méhben fájdalmas menstruációként merülhetnek fel problémák.
hisztamin-allergia_pic1

Hisztamin allergia és az élelmiszerek

Vannak olyan élelmiszerek, melyeknek ráadásul nagyon magas lehet a hisztamin tartalma.
Ennek az oka az, hogy a hosszas érlelés, tárolás során különböző aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná tudnak alakítani-

Néhány ismertebb példa:

  • Az érett sajtok, savanyúságok (káposzta, uborka stb.) 
  • borok, a feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek.
  • Ide sorolhatóak a nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek és bár valamivel kisebb mennyiségben, de ezek az élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint: friss tejtermékek, friss húsok, hal, friss zöldségek, gyümölcsök és a fagyasztott zöldségek is. 
  • A búzacsíra, hántolatlan hajdina, kelt tészták, nem friss pékáru is okozhat gondokat, csakugyan a alkohol, fekete tea, rooibos tea, energiaital, citruslevek, limonádé, kakaós italok, paradicsomlé, kávé, csokoládé, kakaópor, szójakészítmények (pl. tofu, szójaszósz), ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet, almaecet), chili, bolti fűszerkeverékek (pl. Vegeta), húsleveskocka, ketchup, adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő.
  • Az alábbi ételek pedig – bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak – serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást: a citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió és élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók.

Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett és érlelt az adott élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma.

A hisztamin allergia tünetei

A hisztamin allergia leggyakoribban megjelenő tünetei közé sorolható a bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, migrénhez hasonlatos fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés és az orrfolyás, orrdugulás is. Ezek mellett sokan panaszkodtak már a nehézlégzésre és ritkán asztmás rohamokra is.
Azonban ezektől függetlenül előfordul torokfájás, torokviszketés, puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés és hányinger, hányás is. Fontos megemlíteni és tudni azt, hogy súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!
A tünetek mindenkinél változatosak tudnak lenni, ezért, nehéz általános panaszokat megnevezni a hisztamin allergia esetében, mégis ezek a legismertebb példák rá.  
A túlérzékenység jellege azzal is összefügghet, hogy a hisztamint lebontó enzim szintje például a bőr alatt vagy a bélben alacsonyabb-e. Ettől függve jelentkezhetnek bőrpanaszok vagy bélrendszeri gondok is. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát. A tünetek jellemzően átmenetiek, de ismétlődhetnek.

hisztamin-allergia_pic2

A hisztamin allergia kezelése

A változatos tünetek ellenére még a hisztamin allergia is kezelhető valamennyire, mint minden más allergia, még ha végleges megoldást nem is lehet találni rá, kezelni lehetséges, enyhíthetőek a tünetek az allergiánál.
A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztamin mentes diéta, ami alapos odafigyelést igényel!

Ezek mellett, a kezelés előtt persze szakértő orvossal kell konzultálni! Az orvosi diagnózis után már lehetőség van az igazoltan kimutatott enzim-alulműködés kezelésére. Az egyéni allergia és tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve -mentes diétára van szüksége a betegnek akit kezelnek. Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból másrészt vérvizsgálatból (immunmodulált intolerancia) áll.
Persze érdemes emiatt dietetikussal is konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.  Ha a háttérben gluténérzékenység vagy áteresztő bél szindróma húzódik meg, akkor a hisztamin allergia megszüntetését ezek megfelelő kezelése is felgyorsítja.

Posts created 19

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top